Bu Blogda Ara

Kamp yapmak için nereyi tercih edersiniz ?

Batı Trakya'ya gitme fırsatınız olsa nereye giderdiniz ?

18 Mayıs 2010 Salı

Trakya'nın Batısında Yemek Kültürü

SELANİK TATLISI:
Malzemeler:
şerbeti için:
2 bardak toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 bardak su
Hamuru için:
7,5 kahve fincanı un
3,5 kahve fincanı tereyağ
1 kahve fincanı pudra şekeri
Muhallebisi için:
3 bardak süt
1 kahve fincanı nişasta
4 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:Sütü bir tencerede kabarana dek kaynatın. Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin. İyice karışınca tekrar ateşe koyun. Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına telene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin. Pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarakyedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.


BATI TRAKYA USULÜ YEŞİL MERCİMEK:

Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
yarım su bardağı çiçek yağı
yarım su bardağı zeytin yağı
bir büyük kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1,5-2 litre su
1 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:Malzemenin hepsini çiğden hazırlayarak helmelene kadar pişirin. 1 yemek kaşığı dolusu un ilave edin. Pembeleşince, pişmiş olan mercimekten kaşık kaşık alarak ve sürekli karıştırarak, mercimeği tamamen aktarın. 1, 5 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Bir dakika daha kaynatın.
Sirke, dövülmüş sarımsak ve pul biberle hazırladığınız sos ile servise sunun.



BALKABAĞI BÖREĞİ:

yufka için;
bir kilo un
aldığı kadar su
tuz
börek için;
500 gr rendelenmiş bal kabağı
1,5/2 su bardağı toz şeker


2 kahve fincanı eritilmiş tereyağı

çok az tuz

Hazırlanışı:
Un, su ve tuzu yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirip, 5 adet beze koparın ve yufka açm. Kabak, şeker ve tuzu harmanlayın. Diğer tarafta tereyağını eritin. Böreğin pişeceği tepsiyi iyice yağlayın. İki adet yufkayı üst üste serin. Hazırlanan için yar ismi yufkaların üzerine yayın. Araya bir yufka serin. İçin diğer yarısını da bu yufkanın üzerine dökün. Harem üzerine kalan diğer iki yufkayı serin (Arzu edilirse iki yufka araşma eritilmiş tereyağı sürülebilir). Hazırladığınız böreği hafif ateşte döndüre döndüre iyice pişirin. Alt tarafı pişen böreği, aynı büyüklükte başka bir tepsiye çevirin. Boşalan tepsiyi tekrar yağlayın. Böreğin kızarmamış kısmı alta gelecek şekilde tepsinin içine kaydırın. Tekrar ocak üzerinde çevirip, pişirin. Soğuduktan sonra, dilimleyerek servis yapın.


UMAÇ ÇORBASI

1 su bardağı un
4 su bardağı su1 tatlı kaşığı nane
yarım çorba kaşığı salça

3 çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Hazırlanışı:Bir tencereye su, salça ve tuz ekleyip kaynatın. Diğer tarafta bir tabağa un koyup, hafif su serperek karıştırın ve elinizle parça parça katı bir form verin. Hamurlar nohut büyüklüğünde olana dek bu işleme devam edin. Hamur parçacıklarını, kaynamakta olan suya yavaş yavaş ilave edin. Nane ekleyerek birkaç taşım kaynatın ve ocaktan alm. Tereyağını eritip, kırmızıbiber ilave edin. Çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.



















1 yorum: